Opis zawodu i zajęć
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy. W ostatnich latach wzrasta liczba punktów gastronomicznych, a liczba klientów, którzy deklarują, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy je odwiedzili, ciągle rośnie.
Układanie diet, umiejętnie sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetyczne ich podanie i prawidłowa obsługa konsumenta to tylko niektóre treści, na które kładziemy nacisk w procesie uczenia.
Podczas zajęć nabywamy umiejętności zawodowe:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Kwalifikacje zawodowe i czas trwania nauki
Po zdaniu egzaminu zdobędziesz kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Nauka trwa 4 lata dla absolwentów oddziałów gimnazjalnych lub 5 lat dla absolwentów szkoły podstawowej i kończy się egzaminem maturalnym.
Co po ukończeniu szkoły?
Po uzyskaniu dyplomu będziesz mógł pracować jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- pracownik firmy cateringowej,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- prowadzić własną działalność.