• 7.00 - 1500
  • sekretariat@zstu.edu.pl
  • 123456789
Zespół Szkół Techniczno Usługowych w Trzebini

Zespół Szkół Techniczno Usługowych w Trzebini

Menu
  • Strona główna
  • O nas
    • Misja
    • Dyrekcja
    • Sekretariat
    • Nauczyciele
    • Samorząd uczniowski
    • Pedagog szkolny
    • Klauzula informacyjna – ochrona danych
    • Dojazd do ZSTU
    • Dzwonki
  • Plan
  • Dziennik
  • Rekrutacja
    • Rejestracja ucznia
    • Technik Reklamy
    • Technik Informatyk
    • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
    • Technik Usług Fryzjerskich
    • Technik Teleinformatyk
    • Technik Elektronik
    • Technik Szerokopasmowej Komunikacji Elektronicznej
    • Technik Budownictwa
    • Technik Usług Kelnerskich
    • Kucharz
    • Fryzjer
    • Klasa Wielozawodowa
  • Narzędzia
    • Moodle
    • Gmail
    • Microsoft Azure Dev Tools for Teaching
  • Uczelnie
  • Pracodawcy
  • Statut
  • Kontakt
  • Blog

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Opis zawodu i zajęć

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy. W ostatnich latach wzrasta liczba punktów gastronomicznych, a liczba klientów, którzy deklarują, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy je odwiedzili, ciągle rośnie.

Układanie diet, umiejętnie sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetyczne ich podanie i prawidłowa obsługa konsumenta to tylko niektóre treści, na które kładziemy nacisk w procesie uczenia.

Podczas zajęć nabywamy umiejętności zawodowe:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Kwalifikacje zawodowe i czas trwania nauki

Po zdaniu egzaminu zdobędziesz kwalifikacje:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Nauka trwa 4 lata dla absolwentów oddziałów gimnazjalnych lub 5 lat dla absolwentów szkoły podstawowej i kończy się egzaminem maturalnym.

Co po ukończeniu szkoły?

Po uzyskaniu dyplomu będziesz mógł pracować jako:

  • szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
  • manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • mistrz sztuki kulinarnej,
  • pracownik firmy cateringowej,
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
  • organizator usług cateringowych,
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
  • prowadzić własną działalność.

Najnowsze wpisy

  • Długi wpis
  • Witaj, świecie!

Najnowsze komentarze

  • Piotr Brzózka o Witaj, świecie!
  • Krzysztof Feliksik o Witaj, świecie!
  • Komentator WordPress o Witaj, świecie!

Archiwa

  • Grudzień 2019

Kategorie

  • Bez kategorii

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Zespół Szkół Techniczno Usługowych w Trzebini 2021 . Powered by WordPress