Opis zawodu i zajęć
Technik usług kelnerskich to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
Podczas zajęć nabywamy umiejętności zawodowe:
- fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych,
- obsługi przyjęć okolicznościowych,
- przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi,
- obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi, serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami,
- posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi,
- sporządzania potraw i napojów w obecności gości.
Kwalifikacje zawodowe i czas trwania nauki
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia:
- HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich,
- HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych.
Nauka trwa 4 lata dla absolwentów oddziałów gimnazjalnych lub 5 lat dla absolwentów szkoły podstawowej i kończy się egzaminem maturalnym.
Co po ukończeniu szkoły?
Po uzyskaniu dyplomu będziesz mógł pracować w:
- restauracjach, barach, pubach,
- kawiarniach, cukierniach,
- hotelach i pensjonatach,
- ośrodkach wypoczynkowych,
- agroturystyce,
- na promach i statkach,
- ewentualnie prowadzić własną działalność gospodarczą.



