Opis zawodu i zajęć
Kucharz jest atrakcyjnym, dobrze opłacanym i poszukiwanym zawodem na rynku pracy. Umiejętnie sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetyczne ich podanie i prawidłowa obsługa konsumenta to tylko niektóre treści, na które kładziemy nacisk w procesie uczenia.
Kwalifikacje zawodowe i czas trwania nauki
Po zdaniu egzaminu zdobędziesz kwalifikację:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Nauka trwa 3 lata dla absolwentów oddziałów gimnazjalnych i dla absolwentów szkoły podstawowej.
Co po ukończeniu szkoły?
Będziesz mógł pracować jako:
- Kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych, pracownik firmy cateringowej,
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej, prowadzić własną działalność gospodarczą.